Computer Network Fundamentals MCQ | UGC NET Exam Based

Wednesday, 25 April 2012


1) The collection of communication lines and routers is called
  1. LAN
  2. MAN
  3. WAN
  4. Communication Subnet
Show/Hide Answer
Answer = D

2) In the IEEE standards 802.5 standard is also called ?
  1. Ethernet
  2. Token Bus
  3. Wireless Token Area Network
  4. Token Ring
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: In the IEEE standards 802.5 standard is also called Token Ring

3) _________ have a single communication channel that is shared by all the users on the
network. ?

  1. Point-to-Point
  2. Broadcast Network
  3. Protocol
  4. PAN
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Broadcast Network Have Single Communication channel.

4)A Wireless Access Point Behaves in a similar manner to that of a master-slave operation ?
  1. True
  2. False
Show/Hide Answer
Answer = True

5) Which of the following is an advantage to using fiber optics data transmission?
  1. resistance to data theft
  2. fast data transmission rate
  3. low noise level
  4. all of above
Show/Hide Answer
Answer = D


6) Which of the following is required to communicate between two computers?
  1. communications software
  2. protocol
  3. communication hardware
  4. all of above including access to transmission medium
Show/Hide Answer
Answer = D

7) Which of the following types of channels moves data relatively slowly?
  1. wide band channel
  2. voice band channel
  3. narrow band channel
  4. all of above
Show/Hide Answer
Answer = C

8) A protocol is a set of rules governing a time sequence of events that must take place ?
  1. between peers
  2. between an interface
  3. between modems
  4. across an interface
Show/Hide Answer
Answer = A

9) Which of the following transmission systems provide the highest data rate to in individual device?
  1. computer bus
  2. telephone lines
  3. voice and mode
  4. lease lines
    Show/Hide Answer
    Answer = A

    10) Communiction circuits that transmit data in both directions but not at the same time are operating in
    1. a simplex mode
    2. a half duplex mode
    3. a full duplex mode
    4. an asynchronous mode
    Show/Hide Answer
    Answer = B
                                            

    Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.